Uitvoeren van je taken is alleen mogelijk als je de sleutel in handen hebt. NB De volgende e-mail ontvang je over 2 dagen

Geschreven door Steven Verwaard
Meten van je acties is de sleutel die zorgt voor de feedback waarmee je zakelijke en persoonlijke beslissingen kunt maken.
Meten bestaat uit 2 indicatoren:
- De indicatoren die het resultaat weergeven - bijvoorbeeld je maandelijkse inkomen of de tijd van je 10 kilometer hardloopwedstrijd
- De indicatoren die het resultaat mogelijk maken - bijvoorbeeld het aantal verkoopgesprekken per maand of het aantal keren hardlopen per week
Veel bedrijven sturen op de indicatoren met het resultaat en geven weinig tot geen aandacht aan de indicatoren die het resultaat mogelijk maken.
Zoals beloofd zou ik je het verhaal vertellen van ondernemer Anna.
Daarmee komen we direct bij de essentie van dit artikel: het nut van beide indicatoren.
Anna had een salesfunnel voor haar meest succesvolle product die 11.000 euro omzet maandelijks opleverde.
Iets preciezer. Iedere maand steeg de omzet met een paar procent. Ze was tevreden over de inzet van haar team, maar het doel van 20.000 euro omzet per maand was nog lang niet binnen handbereik.
Anna stuurde op de resultaatindicator: maandelijkse omzet van haar product.
Ik voegde er nog een aantal indicatoren aan toe die dit resultaat mogelijk maakten. Met name de openingspercentages van de e-mails en het conversiepercentage van de verkooppagina lieten ruimte voor verbetering zien.
Anna gaf mij de vrijheid om op basis daarvan verbeteringen door te voeren. We namen een paar weken de tijd om te testen. Een maand later was haar omzet 13.000 euro. Een stijging van ruim 18%.
De reden van dit succes is dat het makkelijker is om te sturen op indicatoren die het resultaat mogelijk maken. Je hebt namelijk meer controle over acties dan over resultaten.
Een groot voordeel is ook dat snel actie te nemen is. Vaak dezelfde week nog, terwijl sturen op het uiteindelijke resultaat een vertraging van weken tot maanden kan veroorzaken.
Terug naar Anna.
Net voordat ik voor haar aan de slag ging was ze al druk bezig om nieuwe producten aan haar assortiment toe te voegen. Iets wat ze liever niet deed, omdat de versnippering over verschillende producten haarzelf veel extra tijd gingen kosten.
Als je je doel niet haalt, moet je exact weten wat de oorzaak daarvan is. Anna dacht dat de vraag naar haar product toch niet zo groot was als ze van tevoren had ingeschat. Het resultaat was dat ze haar plan veranderde: focus op meerdere producten.
Terwijl het probleem lag op tactisch gebied. De implementatie van de strategie kon verbetering gebruiken.
In 2 op 3 zaken die ik tegenkom is er niets mis met het opgestelde plan. Terwijl in de loop van de tijd altijd aanpassingen aan het plan worden doorgevoerd. Zonde van de tijd. Vooral als je hetzelfde resultaat in veel minder tijd voor elkaar wilt krijgen.
Wijk niet te snel van je plan af. Je weet pas of je plan werkt als je het hele plan hebt geïmplementeerd.
Als je op basis van de wekelijkse inzichten en aanpassingen maar niet dichterbij je gestelde doelen komt is het tijd om het plan te herzien.
Bovendien, wees altijd blij met ieder resultaat. Zelfs als het voelt als weggegooide tijd. Alleen maar omdat het je niet dichterbij je doelen heeft gebracht.
Het biedt wél kennis over jouw markt die je in de komende maanden en jaren kunt verzilveren in nog betere producten en diensten. Daarmee haal je gokken op succes volledig uit je plannen.
"
Sla je dagelijkse meditatie gerust over als je je focust op structurele acties in plaats van het behalen van resultaten
Een persoonlijk dashboard voor je leven en bedrijf
In de samenwerking met opdrachtgevers hamer ik altijd op het belang van een dashboard die dagelijks wordt geupdate.
Wat zijn de taken die je moet uitvoeren om bij je gestelde doelen te komen?
Als je bijvoorbeeld over 6 maanden een marathon in 3 uur wilt rennen dan heb je voor de komende week een paar indicatoren die je wilt halen. Bijvoorbeeld:
- Minimaal 8 uur slapen per nacht
- 5 hardlooptrainingen in de week
- Minimaal 60 kilometer hardlopen per week
Elke 2 weken ren je 10 kilometer zo hard mogelijk – een resultaatindicator – om na te gaan of je inzet effect heeft gehad.
Stel je bent tevreden met je 10 kilometer race. Je was sneller dan 2 weken terug.
Over de uitvoering – de indicatoren die de acties meten – ben je minder tevreden.
Minder geslapen dan gepland. Minder kilometers gemaakt dan gepland. Je dashboard laat zien dat je 80% van de gestelde doelen hebt gehaald.
Je kunt nu denken:
- Ik verander mijn plan, want ik loop harder dan 2 weken terug
- Ik verander mij plan niet. Ben blij dat ik mijn dashboard bijhoud en blijf focussen op de uitvoer van mijn acties. Volgende week een betere score.
De tweede optie is belangrijk.
Hoe lastig het soms ook is. Het gaat om de focus op de uitvoering van de acties in plaats van de resultaten.
Die stap is zo groot. Dat inzicht is zo groot. Die heb je niet in een paar dagen onder de knie.
Maar het is de weg naar succes.
Het uitvoeren van de acties is de beste voorspeller voor je toekomstige resultaat.
In dit voorbeeld , de marathon rennen in 3 uur.
Kortom, vul vandaag nog jouw persoonlijke dashboard …
Met acties.
De gewenste resultaten hoef je er niet in op te nemen.
Nooit.
Mijn dagelijkse dashboard kan ik direct openen met een snelkoppeling op het bureaublad van mijn laptop en smartphone. Op een leeg moment van de dag werk ik het in een minuutje bij.
N.B. Wil je niet door tijdgebrek of slechte scores stoppen met je dashboard? Bespreek het wekelijks met je team! Dan moet je wel zorgen dat je het op orde hebt.
Laat de waarheid je leiden
Ik wens je veel succes met het maken van een dashboard met indicatoren bij al je acties die je wilt uitvoeren.
Kijk welke ondersteuning en inspiratie we hierbij kunnen bieden: