Neem een kijkje in mijn ideale online kantoor – 2020 update

Laatste update: 26/02/2021

Waar werk je vandaag? De tijd dat het antwoord kantoor zou zijn, ligt alweer een tijdje achter ons. Overal kun je de perfecte werkplek creëren.

Geschreven door Steven Verwaard

Inmiddels is het de gewoonste zaak om ook vanuit huis, koffiebar of coworking-locatie te werken. Misschien heb je niet eens de beschikking over een kantoor. Maar vergeet niet het fijne hotel met de toch wel belabberde WiFi of het vliegtuig met de altijd te krappe zitplekken.

Hoe zorg je dat je ondanks de beperkingen toch altijd een prima werkplek tot je beschikking hebt?

Als locatieonafhankelijk ondernemer heb ik gekozen om de wereld mijn kantoor te laten zijn. Want er zijn steeds minder plekken op de wereld waar geen beschikking is over prima WiFi, 4G en binnenkort 5G-verbinding.

In de rust van mijn appartement in de altijd drukke stad Bangkok werk ik bijvoorbeeld gestaag aan de lancering van een nieuw project. De ideeën daarvoor heb ik bijvoorbeeld opgedaan tijdens een hike langs de Annapurna bergen van over de 8.000 meter in de Himalaya. Iedere plek wordt zorgvuldig uitgezocht passend bij het werk dat gedaan moet worden.

Graag deel ik de inhoud van mijn reistas met je. Al kunnen we het beste beginnen met de tas zelf.

Reistas: Osprey Farpoint 40

De belangrijkste eisen aan een tas zijn voor mij het gewicht, de grootte en een vak voor de laptop.

Een algemeen geldende wet is dat hoe langer je reist hoe minder spullen je meeneemt. Dat is voor mij niet anders. Voor de meeste reizen is een tas die mee mag als handbagage in een vliegtuig voldoende. De Osprey heeft precies de maximale formaten die veel vliegtuigmaatschappijen hanteren: 54 bij 35 bij 23 centimer.

Deze tas neem je altijd mee als handbagage. Scheelt wachttijd op het vliegveld. Bovendien sjouw je je nooit een breuk, omdat je onmogelijk teveel meeneemt.

Het gevolg is een stevige tas van 40 liter. Hij is te dragen als rugtas met heupband. Dagenlang heb ik al mijn spullen meegesjouwd – heuvel op en heuvel af – op een pelgrimsroute in Japan. Ik moest wel de inhoud vooraf in plastic verpakken, want de tas is niet waterdicht.

De draagbanden zijn ook volledig te verbergen in een vak met rits. Met een band draag je hem dan eenvoudig als schoudertas.

Daarnaast is de Farpoint helemaal open te klappen, zodat die net als een koffer in te pakken is.

40 liter is niet veel. Dat betekent rigoureuze keuzes in wat je wel of niet meeneemt. Met slim inpakken neem ik altijd toch zoveel mee, dat anderen versteld staan wat er allemaal inpast.

Mijn Farpoint 40 bevat de tools die mijn online kantoor mogelijk maken. Je vindt ze in het vervolg van dit artikel. Daarnaast vul ik mijn tas met kleding, hardloopoutfit en -schoenen en toiletartikelen. O ja, het is me ook al eens gelukt om mijn ski-outfit mee te nemen in deze tas.

Ook een goede tas heeft te lijden als die veel gebruikt wordt. Osprey biedt een goede service: een lange garantie op je tas. Gaat de tas kapot, dan krijg je gratis een onderdeel thuisgestuurd. In geval van grotere schade kun je de tas opsturen (als je niet onderweg bent). Mijn tas heb ik nu 5 jaar intensief in gebruik. Het materiaal is nog niet versleten. Behalve dat de lipjes van de ritsen er relatief makkelijk afvallen.

Mijn volgende reistas heb ik al uitgezocht. Het wordt de 40 liter NOMATIC. Door meer vakken die van buitenaf bereikbaar zijn, wordt het eenvoudiger om het juiste uit de tas te halen zonder alles overhoop te hoeven halen. Daarnaast zal ik blij zijn met een waterdichte tas. Nadeel is wel dat de tas daardoor wat zwaarder is. 2 kilogram vind ik aan de zware kant.

Ultrabook: Dell XPS 13

In mijn zoektocht naar een ultrabook vind ik gewicht, grootte en de accuduur altijd de belangrijkste aandachtspunten.

Inmiddels ben ik in het bezit van mijn tweede Dell XPS 13.

Mijn eerste Dell was direct liefde op het eerste gezicht. Een kleiner apparaat van 13,3 inch was er nog niet op de markt. Zie bijvoorbeeld de vergelijking met de Macbook van 13,3 inch in deze afbeelding:

Het resultaat is een scherm met superkleine randen. Dell was de enige die zoiets op de markt bracht. Vanuit stijl bekeken, stijgt voor mij de netbook hiermee direct boven alle andere uit. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke overweging. Dell noemt het zelf een InfinityEdge-beeldscherm.

De Dell heb ik nu ruim 2 jaar in gebruik. Alleen de accu heb ik inmiddels vervangen, zodat ik onderweg niet gefocust hoef te zijn op stopcontacten.

Een groot voordeel is dat het apparaat echt stevig is. Mijn vorige netbook was niet geschikt voor gebruik onderweg: na verloop van tijd werd een afdruk van de toetsen in het scherm zichtbaar. Het is een gebruiksvoorwerp, maar een beschadigd scherm vond ik wel erg storend.

Het apparaat is klein, wat resulteert in kleinere toetsen. Direct vanaf het eerste gebruik had ik hier geen enkel probleem mee. Tot op heden heb ik 2 nadelen bij de Dell gevonden: het aanslaan van de toetsen vind ik te zwaar en maakt teveel geluid. Een Macbook heeft dat beter voor elkaar. Daarnaast vind ik dat de onderkant van het apparaat te warm wordt om comfortabel op je schoot te hebben.

Misschien dat je de locatie van de webcam een nadeel vindt. Op de normale plaats – midden bovenaan het scherm – is simpelweg geen ruimte. Door de locatie linksonder kijkt je gesprekspartner tegen je onderkin aan, of in je neus of tegen je vingers als je het aan typen bent. Inmiddels hebben ze bij Dell een superkleine camera kunnen ontwikkelen die wel in de bovenrand van het scherm past. Die is ingebouwd in de nieuwste 2019 XPS-versie. Dat gaat mijn volgende netbook worden.

De XPS 13 wordt in verschillende varianten op de markt gebracht. Ik heb niet voor de variant gekozen met touchscreen. Niet alleen omdat die zwaarder is t.o.v. de mijne van 1,22 kg, scheelt een kleine 100 gram. Maar mijn voorkeur ging uit naar een mat scherm.

Over smaak valt te twisten. Maar een netbook met een rand van slechts 5,2 mm zorgt ervoor dat je altijd meer van de wereld ziet.

Daarnaast heb ik gekozen voor het scherm met Full HD resolution (1920 bij 1080 pixels). Bij de normale kijkafstand tot het scherm kan ik geen pixels onderscheiden. Een Ultrasharp QHD scherm (3200 bij 1800 pixels) geeft een nog scherper beeld. Maar het is te begrijpen dat die extra pixels allemaal van energie voorzien moeten worden, wat ten koste gaat van de accuduur. Daar wilde ik niet op inleveren. Heb je meestal een stopcontact in de buurt, dan raad ik je de variant met dit scherm zeker aan.

Ruisonderdrukkende oordopjes: Bose QuietComfort 20

Er is bijna niets beter om te kopen. Onderweg kun je vaak niet ontkomen aan lawaai. Met ruisonderdrukkende oordopjes sluit je je af voor de wereld om je heen.

In een café waar teveel mensen aanwezig zijn kan het al snel te luidruchtig worden. Of de muziek gaat wat harder aan het eind van de middag. Met de oordopjes heb ik nooit ergens last van. Lawaai verdwijnt naar de achtergrond en zijn hooguit fijne achtergrondgeluiden die niet afleiden. Ideaal om werk gedaan te krijgen.

En in bijvoorbeeld een vliegtuig helpt het me juist om de nodige rust te krijgen. Als ik de ruisonderdrukking uit zet aan het eind van mijn vlucht ben altijd verbaasd over hoe anderen zonder de oordopjes de vlucht overleefd kunnen hebben. Ik zou gek geworden zijn van het lawaai.

Met ongeveer 15 uur aan ruisonderdrukking per volle batterij, heb ik nog nooit onderweg last gehad van lawaai.

De QuietComfort 20 die ik heb is bedraad. Je kunt ook de QuietComfort 30 kopen. Die is draadloos, maar de batterij gaat dan nog slechts ongeveer 10 uur mee.

Als je meer ruimte hebt in je bagage kun je ook kiezen voor een koptelefoon met ruisonderdrukking.

Smartphone: Pocophone F1

Een smartphone moet voor mij snel zijn, prima foto’s maken en goede accuduur hebben.

Een high-end toestel is op reis niet handig, want de kans op stukvallen of verliezen is groot. Toch wil ik wel de voordelen van zo’n toestel hebben. Vandaar dat ik gekozen heb voor de Pocophone.

De randen van het toestel zouden iets kleiner mogen en een waterdichte behuizing zou ook een fijne toevoeging zijn. Ondertussen ben ik heel blij met het vele geheugen en snelle opslag.

De Pocophone F1 is 8,8 mm dik. Iets dikker dan high-end toestellen, maar daar krijg ik wel een accu van 4000 mAh voor terug. Mijn eerste smartphone die het zonder problemen een hele dag volhoudt. Zelfs als ik een keer wat later naar bed gaat.

De kwaliteit van de camera is prima voor bijvoorbeeld het delen van een foto op Instagram. Ok, bij daglicht dan. Als de nacht valt is het gevoel van een high-end toestel weg.

De frontcamera is erg gevoelig voor beweging, dus lang niet alle selfies lukken. Gelukkig is dat niet mijn favoriete hobby. En voor de echt mooie foto’s heb ik een Panasonic Lumix DMC-LX15. Klein genoeg om hem overal mee naar toe te nemen. Ondertussen vol met mogelijkheden, waardoor ik na twee jaar nog steeds niet alle functies heb gebruikt.

Samengevat, ik ben heel tevreden met deze smartphone en verwacht ook de opvolger te gaan kopen volgend jaar.

Draadloze router: Hootoo TripMate Wireless Router

Er zijn een aantal situaties wanneer ik iets mis:

  • De WiFi is prima. Maar in het hotel ontvang ik maar 1 inlogcode om toegang te krijgen tot het internet. Terwijl ik sowieso altijd al een laptop én smartphone bij me hebt.
  • In de lobby is het WiFi-signaal sterk genoeg, maar op mijn werkplek is het echt te langzaam om productief te zijn.
  • In de telefooncel bij de coworking-locatie is een netwerkkabel aanwezig, zodat ik zeker weet dat ik een succesvol Skype-gesprek zonder haperingen kan hebben. Maar een aansluiting daarvoor zit niet meer in mijn laptop.

 

In al deze situaties komt een reisrouter van pas.

Laat een werkplek niet afhangen van de sterkte van het WiFi-signaal. Met een reisrouter heb je WiFi op de plek dat jij het wilt.

Al mijn apparaten geef ik een eigen beveiligde WiFi-verbinding via deze router. Tevens beschikt de Hootoo over een powerbank van 10.400 mAh die gebruikt wordt om de router van energie te voorzien, maar waarmee ook smartphone, tablet en camera zijn op te laden.

Dit is de eerste reisrouter die ik heb. Ik ben er tevreden over, maar ik kan hem niet vergelijken met de prestatie van andere apparaten op de markt.

Ten slotte natuurlijk nog belangrijke info: deze Hootoo heeft een gewicht van 250 gram.

Sporthorloge: Polar V800

Update augustus 2020:

Na jaren rondgelopen te hebben met horloges van Polar ben ik nu de bezitter van mijn eerste Garmin.

Mijn eerste weken zijn me goed bevallen met de Garmin Venu. Mijn telefoon hoeft niet meer mee als ik een podcast tijdens het hardlopen wil luisteren.

Alle informatie die ik nodig heb tijdens het sporten is in één oogopslag op het scherm te zien. Het gewicht is bijna de helft van mijn vorige horloge, waardoor ik voor mijn gevoel niets meer om de pols heb.

Enige nadeel tot nu toe is dat de slaapanalyse nergens op lijkt. Inschatten hoeveel uren ik slaap gaat al fout. Laat staat dat er een goede indicatie wordt gegeven van de slaapkwaliteit. Dat kon mijn vorige jaren oude Polar al een stuk beter.

Deze paragraaf zal later dit jaar nog verder worden geupdate met mijn ervaringen.

Polar maakt inmiddels een aantal jaren horloges met ingebouwde GPS. De eerste generatie kocht ik (Polar RC3 GPS), maar na hardlopen op een strand langs de Indische Oceaan was ik spontaan toe aan een verfrissende duik. Daar kon de RC3 niet tegen. Het was dus belangrijk om er één te kopen die wel tegen wat water kan.

Voor de V800 is dit geen enkel probleem. Daarnaast moet het horloge perfect aansluiten op mijn leefstijl. Ik houd van duursporten: hardlopen en wielrennen. Ook moet het bijdragen aan het verhogen van mijn fitheid op de momenten dat ik niet aan het sporten ben.

Als ik op mijn horloge kijk zie ik niet alleen de tijd, maar ook hoeveel ik vandaag bewogen heb afgezet tegen de gewenste hoeveelheid beweging. Als dat niet genoeg motivatie is, krijg ik na iedere 50 minuten van inactiviteit een waarschuwing: “It’s time to move”. Hoeveel je ook beweegt in de avonduren, te lang stilzitten is voor niemand goed. Ook is inzichtelijk hoeveel uren per nacht ik echt slaap. Ik dacht het altijd te weten, maar in de praktijk was het toch minder dan verwacht.

Het horloge is al ruim 2 jaar geleden gelanceerd. Daarmee lijkt het al een verouderd apparaat te zijn. Maar door software-updates is de Polar pas sinds ruim een half jaar interessant genoeg om te kopen.

Via bluetooth is het horloge verbonden met mijn smartphone. Ik hoef niet alle berichten te ontvangen op mijn telefoon. Het is eenvoudig in te stellen welke apps op mijn telefoon wel of geen berichten mogen afleveren op het horloge. Ideaal om nooit urgente e-mailberichten van mijn opdrachtgever of een chatbericht van een teamlid te missen. Bluetooth zorgt er tevens voor dat alle data via bluetooth wordt ingelezen in een overzichtelijke app op mijn smartphone.

Ben je niet echt een sporter, dan brengen andere merken ook horloges op de markt die een bijdrage willen leveren aan je fitheid. Omdat gps niet nodig is, zijn deze horloges een stuk kleiner.

Zoals je ziet is het horloge niet klein. Het gevolg is een horloge van 79 gram (exclusief hartslagband). In de praktijk heb ik hier geen last van, vooral omdat ik het 24 uur per dag draag. Omdat ik hem zo vaak draag, was het heel belangrijk dat het een stijlvol product is. Persoonlijk vind ik dat Polar daar met de V800 zeer goed in is geslaagd.

Zonder voldoende slaap en beweging is het zinloos om al je timemanagement lessen in de praktijk te brengen. Met de Polar V800 weet je altijd precies hoe je lichaam ervoor staat.

Power bank: Xtorm XB102

Update november 2019:
De power bank heb ik vervangen door een nieuwe van Xtorm. Deze keer de Infinity USB-C 45W 27.000 mAh. Daarmee kan ik ook mijn laptop opladen en kan ik altijd de beste werkplek uitzoeken. In plaats van de beste werkplek, omdat er een stopcontact in de buurt zit. In 2020 zal ik mijn ervaringen aan dit artikel toevoegen.

Mijn online kantoor heeft altijd energie nodig. Om zeker te zijn dat mijn apparaten altijd werken, heb ik een Xtorm power bank. Vooral handig als ik periodes veel onderweg ben. Degene die ik heb aangeschaft is 15.000 mAh, bevat 3 uitgangen en is 314 gram.

Eén van de uitgangen is 5V/3A, waardoor laden 3 keer zo snel gaat als via het stopcontact. De andere 2 USB-uitgangen laden 2 keer zo snel.

Als je buiten de gebaande paden reist, heeft Xtorm ook nog een variant die kan laden via zonne-energie. Reis je liever lichter, dan zijn er ook lichtere varianten leverbaar.

De accu van mijn netbook is tot op heden nooit een belemmerende factor geweest. Indien gewenst heb je de mogelijkheid om een power bank voor laptops te kopen. Op het moment dat de capaciteit terugloopt van de batterij in mijn netbook – meestal na 2 jaar, koop ik een nieuwe die altijd eenvoudig zelf te monteren is.

Wat past nog meer in jouw ideale online kantoor?

Mijn ideale werkplek voldoet natuurlijk niet aan de arbo-richtlijnen. Ik maak me daar geen zorgen over. Veel mensen die over een verantwoorde werkplek beschikken, zitten bijvoorbeeld veel te lang nonstop achter hun bureau op een saai industrieterrein.

Ik zorg dat de locatie van mijn werkplek goed is. Het moet een inspirerende plek zijn die ook uitnodigt om de omgeving al wandelend of hardlopend te verkennen. Het maakt me daarbij niet uit of het wandelend is naar het restaurant in het drukke winkelcentrum of hardlopend rond een meer hoog in de bergen.

Als je toch nog ruimte over hebt in je reistas, raad ik je een laptopstandaard aan. Het is beste fijn om het beeldscherm wat hoger te plaatsen. Je hebt dan wel altijd een bluetooth toetsenbord en muis nodig.

Ik wens je succesvolle zaken op plaatsen die uitnodigen om werk gedaan te krijgen.

Wil je nog meer gedaan krijgen?

Dan raad ik je het gloednieuwe gratis ebook “Samenwerken beter de baas” aan.

Dit artikel is geschreven door Steven Verwaard

Met BETER DE BAAS is hij op een missie:
Het veranderen van de manier van ondernemen, alles kan simpeler en sneller, waardoor vrijheid in leven en werk bereikt wordt

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

2 reacties

  1. De meeste mensen werken gewoon op kantoor. Lang stilzitten is ongezond en niet fijn. Ik zou graag bewegen terwijl ik werk. Mijn ideale kantoor: omdat we toch al met flexplekken werken mogen de vaste computers van mij ook weg en vervangen worden door laptops die in een kast worden bewaard. Idee: estafette werken. Je pakt zo je laptop op en verplaatst je naar een ander bureau. Ik zou graag eilandjes van bureaus zien waar je aan kunt zitten, bureaus waar je aan kunt staan, bureaus met fietsstoelen en als we dan toch bezig zijn; anno 2016 zou het mogelijk moeten zijn een klein, laag loopbandje bij je bureau te hebben. Welke je met een speciaal programma draadloos vanaf je laptop kunt instellen, zodat je wandelend je werk kunt doen. Door de dag in vieren te hakken en steeds te ruilen van bureau soort creeër je kantoor estaffette. Niet meer de hele dag stilzitten op dezelfde stoel maar beweging afwisselen met zitten en staan. Veel gezonder wat ook zal leiden tot een hogere productiviteit en minder verzuim. Ik ben benieuwd hoeveel jaar het nog gaat duren voordat alle werkgevers verplicht zijn dir aan te bieden. Ze zeggen niet voor niets: zitten is het nieuwe roken.

  2. Ik werk ook locatie-onafhankelijk, meestal gewoon vanuit huis. Reizen doe ik om de zoveel maanden. Te lang zitten kan ik ook niet, dus veranderd mijn werklocatie nogal veel.

    Wat ik absoluut nodig heb is een extra scherm, ik gebruik die zo een 40% van de tijd. Wanneer ik hem niet nodig heb dan kan ik vrij een werklocatie uitkiezen met mijn laptop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Baas over je tijd

Zorg dat je als ondernemer nooit spijt hoeft te krijgen

De meesten komen er vroeg of laat achter dat ze 1000-en uren hebben weggegooid. Tijd die ze nooit meer terugkrijgen.

Beantwoord nu 16 meerkeuzevragen en verdien tot wel 16 uur per week terug. Dat zijn voldoende uren om je dromen tot leven te laten komen …

Heb je nog een paar seconden? Vast wel als ik je vertel dat het je zo een werkweek aan uitzoekwerk kan besparen

Ontvang gratis de online tools die wij in 2021 dagelijks gebruiken om succesvol te ondernemen.Vul je persoonlijke e-mailadres hieronder in en ontvang direct toegang:

We gebruiken cookies om je een optimale ervaring op onze website te geven. Als je doorgaat op deze website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.