Vrijwillige verandering

Laatste update: 23/11/2021

Hoe vrijwillig je ingezette verandering ook is, het heeft een emotionele invloed. En die is niet alleen positief. NB De volgende e-mail ontvang je over 2 dagen

Geschreven door Steven Verwaard

Moedige mannen en vrouwen.

Niet voor niets ondernemer geworden.

Geen berg is te hoog om niet op de top uit te komen. De keerzijde is echter dat iedere berg ook een dal heeft. Een plek waar de jongetjes van de mannen en de meisjes van de vrouwen worden gescheiden.

Bewustzijn van de bergen en dalen biedt een veel grotere kans op het succes waarnaar gestreefd wordt.

Je ontspoort minder snel ergens halverwege door negatieve emoties. Bovendien ben je in staat om veranderingen effectiever te beheren.

Don Kelley and Daryl Conner ontwikkelden de Emotional Cycle of Change en publiceerden het in 1979.

Het model schetst de vijf emotionele stadia die mensen doormaken tijdens vrijwillige verandering.

Het model is op iedere verandering in je leven van toepassing.

Bijvoorbeeld op een nieuwe relatie, op het starten van een onderneming of het vormen van een (online) team in een onderneming. Soms zijn de hoogtepunten hoger of juist de dieptepunten lager. Soms is de hele cyclus korter of juist wat langer.

Maar altijd zul je deze cyclus ervaren wanneer je besluit om een verandering in je leven aan te brengen. De 5 fases zijn:

Waarom zou je deze 5 fasen willen begrijpen?

Je kunt jezelf optimaal voorbereiden op de praktische en emotionele gevolgen van de veranderingen die je de komende tijd gaat maken.

Schematisch zien de 5 fasen er als volgt uit:

Ik werk ze 1 voor 1 uit:

Fase 1 - Zekerheid

De eerste fase van verandering is meestal spannend, omdat we ons alle voordelen voorstellen en nog geen kosten hebben ervaren.

Onze emoties worden gedreven door ons niet-geïnformeerde optimisme.

We zien alle voordelen van de verandering en nadelen doen niet terzake. Van deze fase worden we enthousiast en opgewonden.

We gaan brainstormen over ideeën en maken een strategie die de bestaande frustraties gaan wegnemen.

Helaas duurt het niet-geïnformeerde optimisme niet lang …

Fase 2 - Twijfel

Naarmate we meer leren over de realiteit van wat er nodig is om te veranderen, kunnen alle positieve emoties snel op de achtergrond raken. Hoe meer we weten, hoe meer frustraties we ervaren.

We maken een verschuiving door van een positieve naar een negatieve emotionele toestand. Onze vriend de pessimist in ons wordt wakker.

De voordelen lijken steeds minder belangrijk. Ook kunnen de vruchten van veranderingen mogelijk niet op korte termijn geplukt worden. En o ja, ook het financiële plaatje wordt in deze fase pijnlijk duidelijk.

De vraag dringt zich op: is de verandering echt de moeite waard? We gaan op zoek naar redenen om de hele verandering toch maar af te blazen. En alsof de situatie nog niet erg genoeg is, er komen ook compleet nieuwe problemen op ons pad.

Fase 3 - (Wan)hoop

Dieper en dieper zakken we weg in pessimisme. In deze fase is het eenvoudig om geen licht meer aan het eind van de tunnel te zien. Het besluit om op te geven kan ieder moment genomen worden.

De pijn van verandering wordt gevoeld. De voordelen zijn niet binnen handbereik. Er is 1 snelle makkelijke manier om van het ongemakkelijke gevoel af te komen:

Teruggaan naar de manier waarop we het altijd deden, voordat we begonnen met het doorvoeren van veranderingen.

We rationaliseren dat het vroeger allemaal toch niet zo erg was. En vergeten gemakshalve dat we niet voor niets zijn begonnen met veranderen …

We kunnen dus weer terugvallen in de gelukkige fase 1. En dan maar hopen dat die heel lang duurt …

Hoe zorgen we ervoor dat onze wanhoop en angsten niet de overhand krijgen?

Daar is moed voor nodig. Een visie waar niet vanaf geweken wordt is het simpele antwoord.

Denk aan de hartstocht bij het krijgen van een eerste vriendje of vriendinnetje. We waren bereid om elke prijs te betalen om het voor elkaar te krijgen. Of die hartstocht bij het starten van ons bedrijf. Geen berg was te hoog.

We hebben al vaak laten zien dat we veel over hebben voor het te gelde maken van onze visie. Met de juiste mensen, tools en processen, kunnen we ook deze keer scoren en de wanhoop omzetten in hoop.

"

Zonder visie kun jij al de moed verliezen, laat staan je remote team

Fase 4 - Vertrouwen

We zijn nu zover dat optimisme weer de overhand begint te krijgen. De kans op succes is nu vele malen groter. We zijn weer terug in het positieve emotionele deel van de cyclus.

We zijn positief, want de voordelen van de ingezette veranderingen worden zichtbaar. De kosten worden minder en minder. Fouten worden namelijk snel opgelost en datgene wat we moeten doen wordt steeds meer routinematig.

Doorgaan is de enige sleutel tot succes. We willen niet meer stoppen.

Fase 5 - Tevredenheid

Succes en het gevoel van vervulling leidt tot tevredenheid in de laatste fase. In dit stadium van verandering ervaren we alle voordelen van onze nieuwe gedragingen en zijn de kosten van verandering vrijwel verdwenen.

Alle acties die in de beginfase moeilijk en ongemakkelijk waren zijn nu routine geworden.

Elke keer dat een gehele cyclus is doorlopen, mogen we de successen vieren die we persoonlijk en zakelijk hebben bereikt. Bovendien tanken we er een hoop vertrouwen mee voor het succes in een volgende verandercyclus.

We kunnen ons dus opmaken voor het doorlopen van een nieuwe cyclus. Onze nieuwsgierigheid is geprikkeld, er is meer wat we voor elkaar willen krijgen.

Ik ben blij dat je kennis hebt gemaakt met dit model

Het maakt het veel eenvoudiger om de frameworks te begrijpen die ik de komende tijd met je ga delen.

Frameworks die je precies vertellen welke stappen noodzakelijk zijn bij de groei van je onderneming zonder je kapot te werken.

Ik wens je voor nu een fijne tijd in de fase van het grenzeloze optimisme :)

En o ja, wil je weten hoe we je daarbij dagelijks helpen?

Dit artikel is geschreven door Steven Verwaard

Met BETER DE BAAS is hij op een missie:
Het veranderen van de manier van ondernemen, alles kan simpeler en sneller, waardoor vrijheid in leven en werk bereikt wordt

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Baas over je tijd

Zorg dat je als ondernemer nooit spijt hoeft te krijgen

De meesten komen er vroeg of laat achter dat ze 1000-en uren hebben weggegooid. Tijd die ze nooit meer terugkrijgen.

Beantwoord nu 16 meerkeuzevragen en verdien tot wel 16 uur per week terug. Dat zijn voldoende uren om je dromen tot leven te laten komen …

We gebruiken cookies om je een optimale ervaring op onze website te geven. Als je doorgaat op deze website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.