Het geheime wapen van de succesvolle ondernemer

Laatste update: 26/11/2021

Er is een moment in ieder ondernemersleven dat het overduidelijk is: teveel werk dat in te weinig tijd afgerond moet worden

Geschreven door Steven Verwaard

Op basis van deze korte samenvatting kun je besluiten of het artikel wel of niet geschikt voor je is.

Ik leg je uit wat een virtuele assistent voor jou als ondernemer, freelancer of zzp’er mag betekenen. Daarbij ga ik in op:

[Tip 1] De beste voorbereiding voordat je een virtuele assistent inhuurt
[Tip 2] Voorbeelden voor wie de virtuele assistent een uitkomst is
[Tip 3] 6 gouden kansen voor werken met een virtuele assistent

Hoe weet je of je een virtuele assistent nodig hebt?

Succesvolle mensen doen het niet alleen. Achter de schermen zijn altijd één of (veel) meer mensen actief.

Namens de ondernemer voeren ze precies de juiste taken uit. Voordeel is dat de ondernemer zelf voldoende tijd heeft om de eigen werkzaamheden uit te voeren. En voldoende tijd voor het leven buiten de onderneming om.

Bam. Deze alinea mag zo een brochure in. Maar ja, daar koop je nog niets voor.

Waar het echt om draait is:

Je wilt exact begrijpen hoe je zorgt dat de inzet van een virtuele assistent (VA) bijdraagt aan omzetgroei. Bovendien wil je met een gerust hart ook nog eens een middag vrijaf nemen. Of twee. Per week.

Als één of meer van de volgende omschrijvingen op je van toepassing zijn, weet je dat je een virtuele assistent nodig hebt:

Weinig tijd nu?

Slim idee: download dit artikel als pdf
Hoe ziet de voorbereiding eruit?

Succesvol werken met een virtuele assistent begint voordat je überhaupt een VA hebt aangenomen. De allerbeste start doe je jezelf als volgt cadeau:

Heb je geen accurate takenlijst bij de hand? Geen probleem.

Houd een week bij wat je allemaal gedurende de werkuren doet. Ja, soms moet je even een stapje extra doen om je tijd terug te winnen.)

Met bijvoorbeeld Toggle kun je dat eenvoudig gratis bijhouden. Maak een aantal categorieën aan waarin je de verschillende soorten werkzaamheden plaatst.

Ook kun je een door mij ontwikkeld template (zie screenshot hieronder) gebruiken waarin je je werkzaamheden ook beoordeelt op basis van bijdrage aan de omzet en hoeveel energie het je kost.

Terug naar je takenlijst voor de komende week:

Heb je maar weinig aangekruist wat je superleuk vindt om te doen?

Je bent niet alleen

Dag in dag uit houden we ons als ondernemers bezig met vele noodzakelijke administratieve en repeterende taken.

Het boeken van een reis of het inrichten van een nieuwe sales funnel zijn bijvoorbeeld belangrijk voor het bereiken van succes.

Tegelijkertijd is het ook extreem tijdrovend …

Stel je voor dat je je exclusief kan concentreren op de aangekruiste taken op je takenlijst. 

De taken die je persoonlijk vervullen … 

De taken die je sterke punten laten zien …

De projecten waar je het meest gepassioneerd over bent …

Stel je voor wat je kan doen als je beschikt over een virtuele assistent. Je hebt tijd om jezelf te verbeteren als expert op je vakgebied. Veel meer tijd voor het verbeteren van je producten en/of diensten.

Nooit meer druk maken over bijvoorbeeld terugkerende vragen van klanten. Of dat eeuwige gepruts met de opmaak van documenten en spreadsheets. Meer tijd om vaker met je klanten te zitten, zodat je veel beter weet hoe je ze verder kunt helpen.

Hoeveel beter zou je je voelen als je elke dag een uur extra hebt die je besteedt aan familie, vrienden of sport?

Assistenten zijn er al lang niet meer alleen voor de CEO’s en filmsterren van deze wereld. Voor elke ondernemer / freelancer / zzp’er is het binnen handbereik. De interneteconomie heeft je bedrijf waarschijnlijk al veel gegeven. Het is tijd voor meer.

Het inhuren van een virtuele assistent gaat over het creëren van kansen voor jezelf. Een assistent maakt je een beter, effectiever en georganiseerder persoon.

De kern van een succesvolle ervaring met een virtuele assistent is:

De allereerste keer werken met een virtuele assistent kan ontmoedigend werken. De beste manier van aansturen is nog onbekend. Veel werk moet verzet worden om de bedrijfsprocessen aan te passen.

Onthoud:

De voordelen van samenwerken met een virtuele assistent wegen veel zwaarder dan de uitdaging om veranderingen in de bedrijfsvoering door te voeren.

In het vervolg van dit artikel laat ik je geen tijd verliezen. Je ontdekt waaraan je aandacht moet geven om tot de beste resultaten te komen.

"

Een virtuele assistent biedt de snelste weg naar een stijgende dagelijkse productiviteit én meer plezier in het werk

Voor wie is een virtuele assistent een uitkomst?

Je hebt een globaal idee gekregen van waarom een virtuele assistent van pas komt. Maar is het ook echt relevant voor jou?

Ik zal je een doorsnede geven van groepen werkenden die succesvol gebruik maken van een VA. Laat je gedachten daarbij de vrije loop, want het is zeker geen uitputtelijk overzicht.

De efficiënte ondernemer

Ondernemers zijn mensen die veel opgeven om hun grote ideeën tot leven te brengen. De opgelegde druk is hoog om een succesvolle onderneming op te bouwen. Dagelijks draait het om efficiëntie. Of het nu gaat om eigen geld of dat van investeerders.

Succesvol ondernemen is mogelijk door zichzelf te onderscheiden. Door heldere doelen en niet afwijken van het pad richting succes. Serieuze problemen van consumenten en/of bedrijven worden opgelost.

Toch is het niet altijd glamoureus. Er worden genoeg taken gedaan die niet passend zijn bij het werk. Zelf de vuilnis een keer weggooien kan ik me nog een voorstelling van maken. Maar waar ligt de grens? Problemen met de laptop oplossen? Alle e-mails zelf beantwoorden? Een presentatie in elkaar zetten?

Het moet gebeuren.

De vraag is wie die taken zou moeten doen in het kader van efficiëntie. Want als een functieomschrijving voor de ondernemer wordt geschreven staat daar echt niet virtuele assistent of IT-medewerker op.

Ondernemerschap zit vol met grote uitdagingen. Interessante problemen die vereisen dat er genoeg tijd beschikbaar is voor: creatief denken en cruciale relatievorming. Daar wordt het verschil tussen succes en mislukking gemaakt. Alle werkzaamheden die dat in de weg zitten mogen door een virtuele assistent worden uitgevoerd.

De slimme verkoper

Tachtig procent van de omzet vereist vijf follow-ups na een eerste ontmoeting. Het sluiten van een verkoop heeft dus tijd, zorg, toewijding en focus nodig.

Met regelmaat moeten de leads gevoed worden. Door drukte is het eenvoudig om die taak uit te stellen. Zelfs de beste verkopers missen deadlines en blazen kansen op. Terwijl het versturen van een eenvoudige e-mail bijvoorbeeld al een oplossing is. Iets dat gemakkelijk door een virtuele assistent kan worden gedaan.

In feite is het onderzoek dat de verkoper uitvoert ook een prima taak voor de VA. Kortom een VA vergroot het bereik en effectiviteit van de verkoper enorm.

De slimme verkoper is veel onderweg. Reist van conferentie naar vergaderingen en weer door naar klanten. Beheert ondertussen accounts en werkt aan het netwerk dat nodig is om nieuwe deuren te openen.

Zelfbewustzijn is altijd belangrijk, maar voor een verkoper nog wel meer. Effectief verkopen betekent inzicht in sterke punten en kennis van de beperkingen. Weten waarin wordt uitgeblonken en waar hulp nodig is. Een virtuele assistent zorgt ervoor dat de verkoper het beste uit zichzelf weet te halen.

De productieve creatieveling

Creatieve werkers gedijen in wanorde. Daardoor krijgt het creatieve werken een boost. Waarschijnlijk komt het je bekend voor. Uit onderzoek blijkt ook dat het waar is. Het gevolg is echter dat alles minder georganiseerd is.

Creatieve energie wordt daardoor ook besteed aan het navigeren door de eigen chaos. Het wordt moeilijker om daar doorheen te dringen en productief te zijn.

Net als andere personen die goed willen zijn in wat ze doen, hebben creatieven structuur nodig. Het creatieve proces raakt eenvoudig geblokkeerd. Een writersblock is bijvoorbeeld niet voor niets een bekende term. Gedachten dwalen af naar alles wat nog moet gebeuren. Een virtuele assistent voert alle taken uit die je constant weghouden van het creatieve proces. Daardoor is er geen excuus meer om niet te focussen op creëren.

Voor de creatieve professional biedt de virtuele assistent ook een extra paar ogen om het werk aan te spiegelen.

Een van de meest cruciale taken van het werk van onder andere een journalist, blogger, webdesigner, verslaggever, auteur, kunstenaar, architect of scenarioschrijver zijn de bergen van voorbereidend onderzoek die uitgevoerd moeten worden. Dat moet nauwgezet gebeuren, terwijl het tijdrovend is. Een virtuele assistent voorziet in de onderzoeksbehoeften.

De zzp'er

De mogelijkheid om op afstand te werken, heeft het aantal zzp’ers in een stroomversnelling gebracht.

Veel zelfstandigen hebben het voordeel dat ze het dagelijkse woon-werkverkeer overslaan. Toch is het niet alleen rozengeur en maneschijn. Het opbouwen van een eenmanszaak is moeilijk en vereist geduld en focus om op de lange termijn productief te blijven.

De zzp’er doet alle werkzaamheden zelf. Daarmee kun je een dag én eigenlijk ook wel de hele nacht vullen.

Freelancers, zelfstandigen en andere ondernemers hebben door de inzet van een virtuele assistent de mogelijkheid om zich te focussen op hun doelen.

Slimme systemen en structuren die in samenwerking met de VA worden opgebouwd zijn de sleutel tot succes.

Waarom is de samenwerking met een virtuele assistent een gouden combinatie?

Verandering is moeilijk. We houden ons graag krampachtig vast aan gewoonten, tradities, processen en hulpmiddelen. Want ze hebben geholpen bij het succesvol opbouwen van de onderneming.

Maar een écht succesvol persoon houdt een kritisch oog open voor kansen. Grote kansen vereisen vaak dat we verandering omarmen.

Beschouw het inhuren van een virtuele assistent als een kans. Het versnelt de verandering die je mag maken om sneller dan ooit te groeien als professional én persoon.

De reden is dat een VA je beter maakt in wat je doet. Niet alleen vanwege het werk dat voor je verzet wordt. Het dwingt je om jezelf een spiegel voor te houden: het begrijpen hoe je een gelukkiger en meer bevredigend leven kunt leiden.

Een van de moeilijkste vaardigheden die een succesvolle ondernemer onder de knie moet krijgen is:

loslaten.

Een assistent daagt je uit om taken, projecten, ideeën en gewoonten los te laten.

Of je delegeert ze of je elimineert ze.

Een andere keuze is er niet. Vervolgens kun je je volkomen concentreren op de juiste dingen.

Laten we beginnen met de redenen waarom je spoedig loslaten aan het arsenaal van je vaardigheden wilt toevoegen:

1 - Voltooi de taken met de meeste invloed

Je kan uren slaap per nacht inleveren. Toch zullen er nooit genoeg uren in een dag zitten om alles voor elkaar te krijgen.

Teveel werkuren per dag kunnen zelfs zorgen voor een productiviteitscrisis. De waarde van overuren zullen slechts een fractie waard zijn van de normale waarde van je productieve uren.

"

Het toevoegen van meer uren aan de werkdag gaat niet hand in hand met een hogere productiviteit

Overuren zijn geen probleem voor de korte termijn, maar onhoudbaar voor de lange termijn. Veel overuren verhogen de kans op burn-out. Als je in die fase komt, vereist het veel tijd om het op te lossen.

Zelfs Henry Ford – bekend van het verhogen van de productiviteit – verkortte in zijn bedrijf de werkdag tot acht uren.

Het grootste voordeel van het inhuren van een virtuele assistent is dat je meer tijd hebt om je te concentreren op je sterke punten. Dat zijn ook precies die taken waarmee je de hoogst mogelijke productiviteit behaalt.

Loop voorop: wordt samenwerken beter de baas

Ontdek onder andere dé 3 ingrediënten van je (toekomstige) succesvolle team

Door je exclusief te richten op de dingen die je goed doet, ga je de invloed van je werk een aantal keren vermenigvuldigen.

Het gevolg is ook dat de aandacht niet alleen uitgaat naar taken waar je goed in bent, maar ook naar de taken die je leuk vindt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die minder tevreden zijn over hun werk ook slechtere resultaten daarin behalen. Dus werk waar je van houdt, maakt gelukkiger én heeft een positief effect op de omzet.

Een succesvolle ondernemer weet wanneer te delegeren. Want de vaardigheden om te delegeren zorgen voor de ultieme vrijheid om te concentreren op het grote geheel.

"

Doe minder - en doe de dingen die je doet beter en met hogere kwaliteit

2 - Succes met multitasken

Soms zouden we wel op twee plaatsen tegelijk aanwezig willen zijn. In ons werk proberen we dat ook vaak voor elkaar te krijgen: twee dingen tegelijk doen. Helaas kunnen we ons niet op twee projecten tegelijk concentreren.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat als we verschillende eenvoudige taken tegelijkertijd doen onze hersenen overweldigd raken. Ons brein is dus niet ontworpen om efficiënt te multitasken.

We denken vaak dat we de mogelijkheid hebben om snel tussen twee of meer projecten tegelijk te schakelen. In werkelijkheid zijn we onnodig veel mentale energie aan het verbruiken waardoor de kwaliteit van het werk achteruit gaat.

Conclusie: het is prima om toe te geven dat je maar één persoon bent.

Met een virtuele assistent krijg je de ruimte om aan meerdere projecten tegelijkertijd te werken.

Bijvoorbeeld:

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe je door synchroon werken meerdere ballen tegelijkertijd hoog houdt.

Wil je zelf ervaren hoe 'goed' je bent in multitasken?

3 - Verlies geen tijd

Continu probeer je je waardevolle tijd te optimaliseren ten opzichte van de omzetdoelstelling. Dat betekent dat werken voor een klant met een hoge waarde bijvoorbeeld waardevoller is voor je omzet dan een klant met een lagere waarde.

Logisch. Maar wat als je druk bent met een offerte, terwijl een klant met urgentie wacht op de oplossing van een probleem. Welke van de twee is waardevoller?

Misschien wordt de potentiële klant wel je allerbeste klant ooit. Dus de tijd die je er nu in stopt is van lage waarde, maar over langere tijd bezien is het van zeer hoge waarde.

Voor nu focus je toch op het probleem van je klant. Wat mis je precies om toch een alternatieve beslissing te maken?

Een virtuele assistent kan het probleem analyseren, terwijl je zelf aan de slag gaat met de offerte. Je profiteert van de voordelen van beide opties.

Lastige beslissingen, zoals het beslissen aan welke klant meer tijd moet worden besteed, werkt verlammend. Het is verleidelijk om deze beslissingen uit te stellen. Met een virtuele assistent is het eenvoudiger om door te zetten en succes te garanderen.

4 - Doe het nu

We worden allemaal wel eens het slachtoffer van uitstelgedrag. Onderzoekers schatten in dat uitstelgedrag is verviervoudigd in de afgelopen 30 jaar. Zelfs als je geen chronische uitsteller bent, heb je vast wel ervaringen met het regelmatig uitstellen.

Je hebt er een hekel aan, maar ondertussen val je er als een blok voor. Een beetje iedere dag en soms een beetje heel veel.

Je bent nu aan het lezen over het nut van een virtuele assistent. Maar weten wat er precies in je hoofd gebeurt tijdens uitstelgedrag is natuurlijk ook niet verkeerd. In slechts 14 minuten word je helemaal bijgepraat door Tim Urban in deze TED talk. Heel interessant.

Ik ga snel verder voor degenen die het filmpje aan zich voorbij laten gaan. We hebben de neiging om projecten uit te stellen, omdat:

Taken van je takenlijst verwijderen die veel mentale energie kosten is een goed idee. Het maakt tijd vrij voor andere zaken. En eigenlijk nog veel belangrijker is: het zorgt ervoor dat je je mentale energie stopt in projecten waar je intrinsiek voor gemotiveerd bent.

Meestal zijn het de repeterende taken die je georganiseerd houden. Ze moeten ook echt gedaan worden om de professionele basis dag in dag uit te garanderen. Gelukkig hoef je die niet per se zelf te doen.

5 - Presenteer een gepolijst persoonlijk merk

Je krijgt maar zeven seconden om een eerste indruk op iemand te maken.

Ben je goed door die fase gekomen, dan blijft het hard werken om ‘lief en aardig’ gevonden te worden door al je relaties.

Zorg dat je organisatie is ingericht om je persoonlijk merk goed voor het voetlicht te blijven zetten. Daarmee ben je klaar om je onderneming naar het volgende niveau te brengen.

Je staat er gelukkig niet alleen voor. De VA kan je helpen met:

6 - Meer tijd maken voor de dingen die er toe doen

Succes van je onderneming is belangrijk voor je persoonlijke geluk. Maar het is niet het enige.

Ook als je vrijaf hebt, voel je je verbonden met je onderneming. Tegenwoordig nog veel meer, omdat er altijd weer een bericht op je smartphone binnenkomt die om aandacht vraagt. Een bombardement van werkgerelateerde informatie komt continu op je af.

Dit maakt het echt moeilijk om te genieten van het beetje vrije tijd die we onszelf geven. Het is prima als je een ‘work hard, play hard’ mentaliteit hebt. Maar weet dat er grenzen zijn aan dit soort denken.

We hebben de neiging om belangrijke dingen buiten het werk uit het oog te verliezen. Het leidt tot een onhoudbaar levenstempo. Met als resultaat een grotere kans op een depressie of burn-out.

Taken delegeren aan een VA stelt je in staat om te genieten van het moois buiten je werkuren. Familie, vrienden, hobby’s, vakantie, gezondheid, sport, persoonlijke ontwikkeling.

Zelf vind ik de ‘live slow, ride fast’ mentaliteit die de wielrenner Laurens ten Dam – onder andere in zijn podcast – propageert mooi. Vertaalt naar mijn eigen leven wordt het dan: ‘ontdek de wereld, werk slimmer’.

Onderzoek toont aan dat mensen die een creatieve hobby hebben tot wel 15 tot 30% beter presteerden tijdens hun werk.

Ben je de ouder van één of meer kinderen? Tijd doorbrengen met je familie is een belangrijke factor in je persoonlijke geluk. Uit onderzoek blijkt dat 95 procent van de ouders aangeeft dat de sleutel tot geluk het samenzijn met familie is.

Klinkt mooi natuurlijk. Al vereist het succesvol opbouwen van je onderneming zoveel offers. Een betere balans tussen werk en privé is een voordeel die het inhuren van een virtuele assistent biedt.

Wat mag je meenemen uit dit artikel

Je bent succesvol, maar er zit een grens aan je groei. Harder werken heb je waarschijnlijk al geprobeerd als oplossingsrichting. Het heeft niet het gewenste effect opgeleverd.

Mogelijk dat het simpelweg niet uitvoeren eigenlijk weinig tot geen effect op de omzet heeft. Wanneer dat ook geen soelaas biedt is het tijd voor grover geschut: een virtuele assistent.

Een virtuele assistent is geen luxe, maar noodzakelijk om je bedrijf verder te laten groeien. Waarbij je takenlijst ondertussen steeds verder inkrimpt. Of je nu ondernemer, freelancer, zzp’er of iemand anders bent.

Mijn advies is altijd: leren delegeren begint al voordat je überhaupt de samenwerking met je eerste VA start. Werken met een VA hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zolang je maar hebt leren loslaten.

In dit artikel heb ik gewezen op 6 gouden mogelijkheden die een VA biedt. Ik weet zeker dat die stimulerend werken om ‘loslaten’ onder de knie te krijgen. Je bedrijf is namelijk meer dan jezelf alleen.

Wil je toegang tot alle pdf's die horen bij dit artikel?

Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel een goed idee wat de meerwaarde is van een virtuele assistent – ook voor jouw onderneming.

Heb je het tweede artikel in deze serie al gelezen?

Het bespreekt de tactische benadering van de virtuele assistent. Het gaat over wat je kunt delegeren aan een virtuele assistent en lees je hier.

Wil je nog veel meer weten over werken met een virtuele assistent? Dit artikel is de eerste uit een serie van vier. Lees ook de andere artikelen:

Artikel 2 - Wat

Slim delegeren aan een virtuele assistent

Artikel 3 - Hoe

De 11 cruciale vragen voordat je gaat werken met een virtuele assistent

Artikel 4 - Waar

In 4 stappen succesvol samenwerken met de beste virtuele assistent

Vond je het artikel waardevol? Laat het me hieronder in een reactie weten. Ik vind het leuk om je reactie te lezen en eventuele vragen te beantwoorden.

Dit artikel is geschreven door Steven Verwaard

Met BETER DE BAAS is hij op een missie:
Het veranderen van de manier van ondernemen, alles kan simpeler en sneller, waardoor vrijheid in leven en werk bereikt wordt

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

"*" geeft vereiste velden aan

Om je ervaring te personaliseren: wat is het grootste probleem dat je nu ervaart in je onderneming?*
Vraag 1 van 5

Baas over je tijd

Zorg dat je als ondernemer nooit spijt hoeft te krijgen

De meesten komen er vroeg of laat achter dat ze 1000-en uren hebben weggegooid. Tijd die ze nooit meer terugkrijgen.

Beantwoord nu 16 meerkeuzevragen en verdien tot wel 16 uur per week terug. Dat zijn voldoende uren om je dromen tot leven te laten komen …

We gebruiken cookies om je een optimale ervaring op onze website te geven. Als je doorgaat op deze website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.